Blondie’nin Zamansız Projesi Rapture’a Övgü

Melis Kökenek //

‘‘For a lot of the white, mainstream public, it was the first time that they heard anybody rap, and it kinda paved the way, you could say, for what was about to come.’’­                                                                         

Fab Five Freddy     

1970’lerin sonunda, sanat, müzik ve moda tasarımı New York’ta bir yeraltı hareketi olarak bir araya geldi. David Bowie, Lou Reed, Iggy Pop, Patti Smith, Ramones ve Blondie’nin yükselişine tanıklık eden New York 70′ lerin rock sahnesi, ‘‘drag-queen’’ ve “glam rock’’ hareketinin bir karışımı olarak başladı. O günün radyosuna karşı sert bir isyan söz konusuydu. Alternatif sound’lara duyulan ilgi gün geçtikçe artıyordu. 

1981 itibariyle New York’un bu heyecan verici kreatif sahnesini gözler önüne seren, Blondie’nin ‘‘Rapture’’ isimli video klibi yayınlandı. MTV’de yayınlanan ilk klip olduğu gibi, Billborad’da #1 numaraya oturan ilk rap şarkısıydı. Dönemin fantezi pin-up ikonu Debbie Harry’nin efsanevi vokali, old school rap verse’u ve şarkının funk-disco altyapısı bugün dinlenildiğinde nostaljik bir yolculuğa sürüklüyor. O gün ise sokak kültürünün geldiği son noktayı gözler önüne seren, son derece fütürist bir klipti.

Bu şarkı, MTV’de oynatılan ilk 50 videodan biriydi. Debbie, o dönemde devamlı New York şehir merkezini ve kulüpleri ziyaret ediyordu. Bu ziyaretleri sırasında bir grup graffiti sanatçısıyla tanıştı. Bunlardan biri Fab 5 Freddy’idi. Çok yakın arkadaş oldular. Freddy sık sık Debbie’ye Mars’la ilgili doğaçlama dizeler okurdu. ( Debbie’nin ilk verse’undeki mars göndermelerinin sebebi de budur) Yine bu dönemde Freddy, Debbie’yi Grandmaster Flash adında bir DJ’i dinlemeye Bronx’a davet etti. Bu partide bir araya gelen sokak kültürünün efsanevi isimleri arkadaş oldu. Şarkı, Blondie’nin o dönemki New York’un uptown ve downtown deneyimlerinden bahsetmekte. New York’un bu egzotik ve ilham verici sahnesi ilk defa Rapture ile dillendiriliyordu. Debbie New York’un enerjisini ve yeni nesil sound’ını çok sevmişti. Fab 5 Freddy, Grandmaster Flash ve Blondie, aslında hepsi aynı hissi kendi medyumlarında dile getiriyordu. Blondie ise özünde underground olan bu sahneyi main-stream olarak dünyaya aktardı. Bunu o kadar iyi yaptı ki, ‘Rapture’ MTV’de yayınlanan ilk müzik videosu olduğu gibi (1981), Billboard’da 1 numaraya yerleşen ilk rap parçası olmayı da başardı. Aylarca #1 yerini koruyan Rapture ve bünyesindeki elementler, günümüzde hala sokak kültürünü şekillendirmeye devam ediyor. 

Blondie – Rapture https://www.youtube.com/watch?v=pHCdS7O248g

İşte böyle. Jean Michel Basquiat dj kabininde, vokalde Debbie ve onun flow’una graffiti yaparak eşlik eden Fab 5 Freddy ve Lee Quinone… Klipte eksikliğini hissettiğimiz bir isim, Andy Warhol. Kendisi bu dönemde Debbie ve Baquiat ile çok yakın arkadaştı, hatta Debbi’nin dört portresini yapmıştı. Bir diğer isim ise, tabii ki Grandmaster Flash. Basquiat’ın ‘The Radiant Child’ belgeselinde söylediğine göre; Flash, Fab 5 Freddy’nin daveti üzerine gerçekten bir klip çekileceğine inanmadığından ötürü çekim günü gelmemiştir. Böylece onun yerine Basquiat klibe dahil olur. Klibin sahne tasarımını Lee, Fab Five Freddy ve Basquiat beraber yapmıştır.

Rapture, döneminin en efsanevi sanatçılarını bir araya getirmesi bakımından bugün bir kültür ikonu haline gelmiştir. Bugün hala bir çok sanatçı Rapture’da bir araya gelen isimlerin etkisi altında çalışmalarını sürdürüyor. Mister Cartoon,  Hypebeast ile yaptığı bir radyo programında graffiti yapmaya başlamasının sebebini, bu klibi izlemesi ve Lee Quinone’dan etkilenmesi olarak bildiriyor. Rapture’dan ilham alan bir başka önemli isim ise Virgil Abloh. 2019/2020 Fall Winter defilesinde yaratmış olduğu enstalasyon, bu nostaljik New York atmosferini bizlere bir kez daha yaşatmıştır. 70’lerin Lower East Side’ına benzeyecek şekilde tasarlanmış set; bir sahnede yer alan “Don’t Walk” tabelası, berber dükkanları ve metal kapılar, sokağa atılmış bir piyano ve çöplerle, Rapture’un neredeyse bir emsalini oluşturuyor. Bu atmosfere son noktayı koyan kurgu ise, ilk olarak sadece bir duvarda tagini gördüğümüz Futura’nın daha sonra defile’de belirip graffiti yapıyor olması. Bu defilede New York’un 70’ler sokak sahnesi günümüze uyarlanarak tekrar hayat buluyor. Bugün dahi sokak kültürünü hala şekillendiren, ilhan veren ve hatta kimi mühim sanatçıları var eden bu isimleri bir kez daha sevgi ve hayranlıkla anıyoruz.  

Louis Vuitton | Fall Winter 2019/2020 Full Fashion Show | Menswear

Mister Cartoon Encourages Us To Dream Tangibly | Hypebeast https://hypebeast.com/2020/2/mister-cartoon-interview-business-of-hype-jeffstaple-episode-65-tattoo-graffiti-sneakers-artist